#AgileBites č.26 Funkčný produkt verzus dokumentácia

Stretli ste sa už niekedy so situáciou, že ste zistili, že aj váš známy čítal tú istú knihu? Začali ste sa o nej rozprávať a zistili ste, že si pamätáte úplne iné veci, knihu ste rôzne pochopili a páčila sa vám z rôznych dôvodov.

Ja to mám takto s manželom. V mladosti sme čítali podobné knihy, ale sme z nich mali úplne iný zážitok a inak sme ich pochopili. (Kniha Hlava 22 nás dala dokopy pred 18 rokmi)

Niečo také sa stáva aj na projektoch, keď sa snažíte vytvoriť dokonalý zoznam požiadaviek a potom zistíte, že každý tím, či vývojár to inak pochopí ako to bolo myslené. Môže sa aj stať, že vyvinú niečo, čo ste vlastne ani nechceli.

Má potom význam vytvárať zoznam požiadaviek?

Áno má.  Ale NIE samotný DOKUMENT je dôležitý, ale diskusia okolo písaného dokumentu.

Je to jeden z agilných princípov, často nepochopených. 

„Funkčný softvér je viac než vyčerpávajúca dokumentácia.“

Hovorí sa, že nie je dôležité, čo je napísané, ale čo si zapamätáme, keď to prečítame. A pri vývoji produktov nechceme aby to bolo zle pochopené. Tajomstvo ale nie je v lepšom písaní alebo viac písať detailnejšie, ale viac diskutovať a rozprávať sa.

Dokument má pomáhať zapamätať si diskusiu. Tiež to nemusí byť vyčerpávajúci zoznam požiadaviek a môže sa písať vo forme príbehov. To je ale už na iný príspevok.