#Agilebites č.1 Priorizácia Backlogu

Rozhodla som sa prinášať malé zamyslenia sa na tému agile a scrum. Tento prvý diel som venovala backlogu a prioritám. Pri implementácii sa často upriamuje pozornosť na role, rituály a scrum eventy a vidím v praxi, že menej sa´venuje dobrej príprave produktového backlogu. Nie je to ľahká úloha. Ak to robíte prvý krát tak sa trochu zapotíte. Vyžaduje to veľmi dobré pochopenie biznisu, vízie produktu, technických závislostí a počúvanie a diskusiu so zákazníkom a užívateľom produktu.

Predstavte si situáciu: Stojíte pred ťažkou úlohou vyvinúť nový produkt alebo službu. Čo sa rozhodnete urobiť ako prvé - aké položky si vyberiete pre prvý vývojový šprint? 

Či už vašim produktom je nejaký IT systém, miniaplikácia, web stránka alebo niečo hmotné alebo služba, prvým krokom by malo byť zamyslenie sa čo budete dodávať v akom poradí, aby ste čo najskôr poskytli hodnotu zákazníkovi. Táto hodnota sa ťažko meria a zisťuje v mnohých prípadoch.

"Skutočná sila scrumu a agilných prístupov je v priorizácii práce, úloh a funkcionalít pri vývoji produktu."

Teória hovorí, že by ste mali začať vyvíjať tie, ktoré 

  • majú najväčší dopad na biznis, 
  • ktoré sú pre zákazníka najdôležitejšie, 
  • ktoré môžu zarobiť čo najviac peňazí a sú zároveň relatívne najjednoduchšie.

Základ Scrumu spočíva v pripravenom, priorizovanom a usporiadanom backlogu. Často sa v tejto súvislosti odkazuje na Paretov princíp, 80 percent hodnoty je v 20 percentách funkcií – požiadaviek. Trik je zistiť, ktoré sú týchto 20 percent a ako ich zostavíte?


1png

Chcete začať s vecami, ktoré podľa možností okamžite vytvoria príjmy, čím sa aj znižujú riziká projektu. Je to úloha Vlastníka produktu zistiť tieto priority a usporiadať Backlog podľa hodnoty. Je to náročná úloha brať do úvahy všetky aspekty vrátane tých technických.

Dobrá rada: Akceptujte, že poradie položiek je vždy v pohybe, aktuálny prehľad o poradí a hodnote je relevantný v len v konkrétnom istom okamihu.

Zmeny v poradí položiek backlogu počas projektu sú nevyhnutné. Nepozerajte sa na tieto zmeny ako na zlyhanie, či nedostatočná príprava

Ako to vyzerá s vašim backlogom? Je jasné, čo má akú hodnotu? Ktoré sú tie najdôležitejšie položky?

Budem rada ak sa podelíte o svoje vlastné skúsenosti a výzvy pri práce s backlogom.



Ak ťa zaujíma podrobnejšie ako pracovať s produktovým backlogom, usporiadať položky, pripraviť use casy a definovať úlohy, zavolaj a môžeme sa o tom pobaviť.